Tanıtım

Günümüzde sigortacılık, bireyler ve örgütlerde oluşacak risklere karşı korunma ve risklerin yönetimi olarak kabul edilmektedir. Bu amaçla, örgüt içi birimler ve işlevler arasında ilişkinin ve koordinasyonun sağlanmasını, riskin finansal etkilerinin tartışılmasını ve önleyici hangi kararların alınması gerektiğini belirler. Sigortacılık sektörünün oldukça ilerlediği ve uluslararası alanlara yayıldığı bilinmektedir. Ülkemiz de bu alanda gelişmeleri yakalamak ve rekabet edebilecek düzeye gelmek zorundadır. Bölümümüz, sigorta sektörünün sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasında yeterli bilgi birikimine sahip ve donanımlı uzman elemanlar yetiştirmeyi hedeflemiştir.

Başkent Üniversitesi vizyon ve misyonu doğrultusunda yukarıda belirtilen gerekçelere dayanarak Sigortacılık Bölümü 4 yıllık lisans eğitimi vermektedir. Eğitim dili Türkçe olmakla birlikte mesleğin uluslararası nitelik kazanması nedeni ile öğrencilerin mesleki ilişkileri sürdürebilecek düzeyde yabancı dile sahip olmaları için, yabancı dil öğrenimi tüm eğitim süresince devam etmektedir.

Programın ilk iki yılında temel matematik, bilgisayar, ekonomi ve işletme alanları ile ilgili dersler bulunmaktadır. Diğer iki yılda ise Hayat ve Hayat Dışı Sigorta, Reasürans, Risk Yönetimi, Sigortacılıkta Pazarlama ve Satış Teknikleri, Sigorta Hukuku, Avrupa Birliğinde Sigortacılık, Sigortacılıkta Hasar ve Tazminat Uygulamaları, Aktüerya Matematiği, Sigorta İstatistiği, Risk Yönetimi ve Risk Analizi gibi mesleki dersler verilmektedir.

 

Bölümün avantajları

Dünyada sigortacılık mesleği hızla yükselen meslekler arasına girmektedir. Sektörün Türkiye'deki gelişimi dikkate alındığında, bu mesleğin önümüzdeki yıllarda önde gelen mesleklerden biri olacağı açıktır. 5684 sayılı yasa ile sigorta eğitimini almış kişilerin, sektörde çalışma olanakları artmıştır. Sektörün ihtiyacını karşılayacak, eğitimle donatılmış elemanı 4 yıllık Sigortacılık Lisans Programı ile karşılamak mümkündür. Bu konuda eğitim veren 6 üniversite vardır ve Başkent Üniversitesi bunlardan biridir.

Bölüm mezunlarının çalışma alanları

Mezunlarımız sigorta endüstrisinin hayat ve hayat dışı branşlarında, ürün fiyatlandırılmasında, şirketlerin yatırım yönetiminde ve pazarlama alanlarında, emeklilik ve finansal planlamalarda, sigorta şirketlerinde ve sosyal güvenlik programlarında yer almaktadır. Ayrıca reasürans, yatırım şirketleri, bankalar, üniversiteler ve büyük şirketlerde sigorta uzmanı, sigorta danışmanı da olabilirler. Kendi acentelerini açabilir, broker, eksper olarak da çalışabilirler.

Bölümün sunduğu ayrıcalıklar

Bölümde çift anadal, yan dal ve Erasmus imkanları bulunmaktadır.

Staj ve uygulamalı eğitim olanakları

Öğrencilerin mezuniyetlerinden önce sektörü öğrenip, uyum sağlamaları amacıyla, 30 işgünü "Zorunlu Yaz Stajı" ve sekizinci yarıyılda en az 400 saatlik "Zorunlu İşbaşında Eğitim Stajı" gerçekleştirilmektedir. Öğrencilerimiz, özellikle hayat ve hayat dışı sigorta şirketleri ve emeklilik şirketlerinin bölge ve genel müdürlükleri, sigorta acenteleri, risk yönetim şirketleri ve sosyal sigorta kurumlarında staj yapmaktadırlar.

Bölümün fiziki mekan ve donatıları

Ticari Bilimler Fakültesi bünyesinde 14 derslik ve 2 adet bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Dersliklerin tamamı projeksiyon cihazı ve bilgisayar donanımlıdır.

Sigortacılık Bölümü'nün Instagram Hesabı: @sigortacilik.baskentuni